Ministrul Muncii, Mihai Șteitan, a declarat,joi, că în România se acordă circa 900.000 depensii de invaliditate și se estimează căaproximativ 25% se acordă ilegal
Ministrul a precizat că din 2001 până în 2010 numărulpensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50% de laaproximativ 600.000 la 900.000.
Potrivit ministrului, există semnale că o parte dintre acestepensii ar fi fost obținute ilegal în baza unor plăți făcute lamedic.
Ministrul Muncii a declarat că, în 2009, Institutul Național deExpertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă a chemat9.100 de persoane pentru verificare, 3.500 dintre acestea aveaupropunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fostrespinși.
Alți 4.500 au fost reverificați și 42% dintre aceștia au fostdepensionați în urma verificărilor.
Ministrul a declarat că în următorii trei ani vor fi făcuteverificări asupra tuturor dosarelor care sunt suspecte în acestsens urmând să fie crescută capacitatea institutului și să fieînființate alte patru-cinci centre regionale care să preia dinactivitatea acestuia.
Șeitan a mai spus că cei în cazul cărora se va constata că auprimit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligați să returnezebanii primiți.
Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor maibeneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat că existădouă soluții, respectiv să lucreze sau să fie ajutat social.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, adeclarat că există semnale că o parte dintre cei care au pensii deinvaliditate pot fi găsiți și pe piața forței de muncă lucrând lanegru.